کالاک نمایندگی رسمی فروش محصولات تبریز سنسور
تعریف سنسور نوری
سنسورهای نوری نوعی دیگر از سنسورهای مجاورتی هستند که بر اساس ارسال و دریافت نور مدوله شده کار می کنند. نور مدوله شده پالس هایی با فرکانسی بین 5 تا 30 کیلو هرتز می باشد و استفاده از نور مدوله شده سبب بالا رفتن رنج تشخیص سنسور و همچنین پایین آمدن اثر نور محیط بر روی سنسور می شود. این نورمی تواند در طیف نور مرئی سبز تا نور نامرئی مادون قرمز باشد.
این سنسورها مناسب اندازه گیری اهدافی هستند که در فاصله زیادی واقع شده اند و این کار را با سرعت بالا انجام می دهند. این سنسورها قابلیت تشخیص طیف وسیعی از مواد که روی یک خط واقع شده اند را دارند که این موضوع هنگامی که یک قطعه از هر دو قسمت فلزی و پلاستیکی تشکیل شده باشد و از منطقه مورد اندازه گیری یکسانی عبور کند امری مفید است.
در ساخت سنسور های نوری بیشتر از نور مادون قرمز با طول موج ۸۸۰mm استفاده می شود. این موضوع به دلیل کم بودن تداخل نور مادون قرمز با نور محیط و بالا رفتن فاصله سویچینگ سنسور است. بر روی سنسور های نوری یک پتانسیومتر به منظور تنظیم حساسیت سنسور نصب می شود.
مزایای استفاده از سنسور نوری
-
تشخیص قطعات در محیط هایی با دسترسی محدود (دسترسی از طریق یک سوراخ کوچک)
-
امکان نصب بدنه سنسور دور از محیط های خطرناک (آب ,گرما,تشعشع واحتمال انفجار)
-
امکان تشخیص قطعات کوچک با دقت بالا
-
تشخیص قطعات متحرک
دسته بندی سنسورهای نوری
-
سنسورهای یک طرفه
-
سنسورهای دو طرفه
-
سنسورهای رفلکتوری
سنسور های نوری یک طرفه
این سنسور بر اساس ارسال نور مدوله شده و دریافت بازتابش این نور از سطوح مختلف کار می کنند. در این سنسور بخش فرستنده و گیرنده در کنار یکدیگر در داخل یک کیس نصب می شوند. در سنسور نوری یک طرفه، نور مدوله شده توسط فرستنده به طور مستقیم در فضا پخش می شود و در صورتی که این نور به مانعی برخورد کند به صورت مستقیم و غیر مستقیم منعکس می شود که میزان انعکاس این نور بستگی به رنگ، نوع سطح، حجم و زاویه مانع دارد.
انعکاس سطوح روشن و صیقلی بیش از سطوح تیره و غیر سیقلی است. نور انعکاس یافته توسط گیرنده این سنسور دریافت و در صورتی که میزان این نور به حد کافی باشد خروجی تغییر وضعیت می دهد.
رنگ اجسام در تشخیص آن ها توسط سنسور بسیار مؤثر است. به طور کلی سنسور های نوری یک طرفه قادر به تشخیص اجسام روشن با سطح باز تاب صیقلی ، مانند اجسام زیر می باشند:
-
مقوا با رنگ های روشن
-
پارچه با رنگ های روشن
-
شیشه های روشن
-
پلاستیک های روشن
این نوع سنسور قادر به تشخیص پلاستیک های مات سیاه، لاستیک های سیاه و پارچه های تیره نمی باشد و برای تشخیص این اجسام می توان از دو نوع دیگر سنسور نوری ( رفلکتوری و دو طرفه ) استفاده کرد، البته این اجسام را می توان توسط سنسور های خازنی هم تشخیص داد.
سنسور های نوری دو طرفه
سنسور نوری دوطرفه بر اساس ارسال نور مدوله شده در قسمت فرستنده ودریافت این نور توسط گیرنده ای که در مقابل فرستنده نصب می شود، عمل می نماید. در این نوع سنسور فرستنده و گیرنده مجزا از یکدیگر می باشند. نور مدوله شده توسط فرستنده ارسال می شود و گیرنده ای که در مقابل فرستنده نصب شده است این نور را دریافت می کند. در صورتی که مابین فرستنده و گیرنده مانعی قرار گیرد، نور توسط گیرنده دریافت نمی شود. در نتیجه سنسور وجود مانع را تشخیص داده و خروجی سنسور تغییر وضعیت می دهد. سنسور نوری دو طرفه بیشترین فاصله سویچینگ را در بین انواع سنسور های نوری دارد. فاصله سویچینگ این سنسور در برخی موارد به بیش از ۱۰۰m نیز می رسد.
سنسور های نوری رفلکتوری
سنسور نوری رفلکتوری بر اساس نور مدوله شده و دریافت انعکاس این نور از رفلکتور عمل می کند. در این سنسور بخش فرستنده وگیرنده در کنار یکدیگر در داخل یک کیس نصب می شوند و نور مدوله شده در فضا منتشر می شود. در روبروی سنسور یک رفلکتور نصب می گردد و با برخورد این نور به رفلکتور، نور تحت زاویه ای معین به صورت یک خط مستقیم به سمت گیرنده سنسور انعکاس داده می شود. در صورتی که یک مانع در مسیر انعکاس این نور قرار گیرد، دیگر امکان دریافت این نور توسط گیرنده فراهم نیست و در نتیجه سنسور وجود مانع را تشخیص داده و خروجی سنسور تغییر وضعیت می دهد.
سنسور نوری رفلکتوری فاصله سویچینگ بیشتری نسبت به سنسور نوری یک طرفه دارد اما فاصله سویچینگ آن کمتر از سنسور نوری دو طرفه می باشد. به طور معمول فاصله سویچینگ این سنسور تا حدود 10 متر می باشد .