سینی کابل و کاربرد آن در صنعت
سینی کابل به عنوان یک محافظ مکانیکی استفاده می شود که می تواند مسیر مناسبی را برای عبور از کابل های برق یا تلفن در کف یا سقف ایجاد کند. معمولاً سینی کابل ها باعث صرفه جوئی در مصرف کابل می شوند، و ورود و خروج کابل های جدید و قدیمی را بسیار ساده تر می کنند. سینی کابل برای از بین بردن خطرات ایمنی مربوط به سیم کشی بوجود آمده است. سینی کابل ها قابلیت پشتیبانی تمام انواع سیم کشی را دارد مانند:
- خطوط برق ولتاژ بالا
- کابل های توزیع برق
- کابل های کنترل
- کابل های مخابراتی
- کابل های فیبر نوری
دسته بندی سینی کابل
سینی کابل نردبانی
دارای دو ریل جانبی است که توسط چندین پله به هم متصل می شوند. پله های این سینی کابل مهارهای مناسبی را برای بستن کابل ها در مسیرهای سینی کابل غیر افقی یا جایی که موقعیت کابل ها باید در مسیرهای سینی کابل افقی حفظ شود، فراهم می کند.
سینی کابل نردبانی
سینی کابل مشبک
شامل یک قسمت تهویه شده با ریل های جانبی است. این نوع سینی کابل برای نصب حجم زیادی از کابل های قدرت سنگین ایده آل هستند. مهمترین مزیت این سینی کابل است که بدلیل وجود شبکه مشبک از گرم شدن بیش از حد و آسیب متوالی کابل جلوگیری می شود. عرض استاندارد این نوع سینی کابل 25، 30، 45، 60، 70 و 90 سانتی متر، عمق استاندارد این نوع کابل ها 7.5، 10، 12.5 و 15 سانتی متر و طول استاندارد این نوع کابل ها 300، 360، 600 و 720 سانتی متر می باشد.
سینی کابل غیر مشبک
از جمله تجهیزات پر کاربرد در صنایع مختلف به ویژه صنایع ساختمانی است. این تجهیزات به دلیل قابلیت ها و ویژگی هایی که دارند، بسیار مناسب برای لوله های فلزی و سیم و کابل کشی روکار می باشند. این تجهیزات به خوبی از کابل ها در برابر جسام تیز و برنده خارجی محافظت کرده و عملکرد قابل قبولی را از خود ارائه کرده اند. در فرایند تولید از ورق فولاد سیاه، ورق های گالوانیزه و آلمینیومی استفاده می شود.
سینی کابل آهنی
این نوع سینی کابل با نام سینی کابل سبدی نیز شناخته می شود، از فولاد ضد زنگ تولید شده که با جوش به هم متصل شده و شبکه ای سبد مانند تشکیل داده اند. این نوع سینی کابل مسیرهای نقطه به نقطه را برای کابل کشی شبکه در مراکز داده، اتاق های تجهیزات شبکه و فضاهای اداری ارائه می دهد. سیستم سینی کابل سبدی بهگونهای است که هوا به راحتی در آن جریان مییابد، تهویه بهخوبی انجام میشود و سیمها خنک نگهداشته میشوند که این امر مانع از بروز اختلالات گرمایی و خطرات ناشی از آن میشود. عرض استاندارد این نوع سینی کابل 5 ،10 ،15، 20 ،30 ،40 ، 45 ،50 و 60 سانتی متر، عمق استاندارد آن 5/2 ، 5 و 10 سانتی متر و طول استاندارد حدود 300 سانتیمتر می باشد.
سینی کابل کانالی
این نوع سینی کابل گزینه ای مطاوب جهت سیستم های سیم کشی در مقیاس کم می باشد، و در اندازه های 7، 10 و 15 سانتی متر در دسترس می باشد.
انواع سینی کابل از لحاظ جنس
آلومینیومی
این نوع سینی کابل به دلیل مقاومت بالا نسبت به وزن خود، دوام بیشتر در برابر خوردگی و نصب آسان، بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. از دیگر مزایای این نوع سینی کابل می توان به ارزان بودن تعمیر و نگهداری، سبک بودن نسبت به سینی کابل فلزی و فولادی اشاره کرد.
فولادی
مزیت اصلی این نوع سینی کابل مقاومت بسیار خوب آن و ارزان بودن می باشد. از مهمترین معایب این نوع نیز می توان به مقاومت کم در برابر خوردگی و وزن بالا اشاره کرد.
فولاد ضد زنگ
فولاد ضد زنگ مقاوم در برابر رنگدانه ها، مواد شیمیایی آلی و مواد شیمیایی غیر آلی در دمای زیاد است. این نوع سینی کابل در مکان هایی به کار می رود که دارای رطوبت بالا می باشد، برای مثال در کارخانه فناوری شیر که نیاز به استریل کردن مداوم محیط با مواد شوینده قوی از این نوع سینی کابل استفاده می شود.
فایبرگلاس
این نوع سینی کابل که در اصطلاح عامیانه با نام سینی کابل کامپوزیتی نیز شناخته می شود، دارای مزیت های فراوانی می باشد، سینی کابل کامپوزیتی علاوه بر استحکام بالا، وزن کمتری نسبت به سینی کابل های فلزی (در حدود یک چهارم) دارد، همچنین این محصول در برابر خوردگی و نیز مواد شیمیایی بسیار مقاوم است و عایق جریان الکتریکی نیز می باشد (در صورت زخمی شدن کابل های عبوری، جریان برق را انتقال نمی دهد)، مونتاژ و نصب آسان از دیگر مزیت های این سینی کابل به حساب می آید.
اجزا سینی کابل
اجزا سینی کابل شامل زانویی ها شامل
- زانویی T شکل
- زانویی صلیبی
- زانویی قائم به داخل وزانویی قائم به بیرون می باشد
- بست های سقفی و دیواری، مفصل ها و ریدوسر می باشد
شرایط انتخاب سینی کابل مناسب
مهندس و یا طراح معمولا نوع سینی کابل مناسب را تعیین می کند. انتخاب نوع سینی کابل بستگی به:
موقعیت و محیط
نقش بسیار تعیین کننده در انتخاب جنس و نوع سینی کابل را ایفا می کند. به عنوان مثال در صورتی که قرار باشد سینی کابل در نقاط دارای ارتفاع بالا باشد، بهتر است از روکش گالوانیزه گرم استفاده شود. و یا اگر قرار است در داخل طبقات ساختمان یا پارکینگ نصب شود ، از روکش گالوانیزه سرد استفاده می شود.
سایز
طبیعتا نوع و تعداد سیم و کابلهای درون سینی و سایز آنها نقش مهمی در انتخاب عرض آن دارد. برای مثال اگر از کابل های قدرت یا فرمان با سایز بالا استفاده کنیم، باید عرض بیشتری برای قرارگیری آنها در نظر بگیریم، همچنین باید در نظر داشت که فضایی را معادل با 10 تا 20 درصد مجموع سایز کابلها را برای توسعه احتمالی در آینده در نظر داشت.
تعداد و فاصله کابل ها از هم
باید توجه داشت که اگر به صورت همزمان از کابل های شبکه نیز به همراه کابل های قدرت یا فرمان در داخل سینی کابل استفاده شود، جهت جلوگیری از نویزهای احتمالی و منفی برروی هم بایستی از دیواره جداکننده استفاده شود.
از دیگر شرایط انتخاب نوع سینی کابل می توان به وزن کابل ها در سینی، شعاع خمش کابل و مقدار گرم تولید شده اشاره کرد.