ترانسفورماتورهای توزیع
بهعنوان یکی از تجهیزات با اهمیت در شبکههای توزیع نیروی برق که پستهای توزیع در ظرفیتهای 33, 20 و 11 کیلوولت بهمنظور کاهش سطح ولتاژ و رساندن آن به میزان قابل استفاده توسط مصرف کنندگان مورد استفاده قرار میگیرد.امروزه ترانسفورماتورهای توزیع شامل ترانسفورماتورهای روغنی, ترانسفورماتورهای نوع خشک و ترانسفورماتورهای هرمتیک گستردهای پیدا کرده اند که در زیر به بررسی آنها پرداخته میشود.
-
ترانسفورماتورهای روغنی: در این نوع از ترانسفورماتورها روغن نقش خنککنندگی، عایق و جذب رطوبت هوا را بر عهده دارد. اجزای داخلی ترانسفورماتور شامل سیمپیچها و هسته در داخل روغن غوطهور بوده که دمای محیط، بار ترانسفورماتور و عواملی دیگر موجب تغییر در حجم روغن مورد استفاده میشود. لازم به ذکر است که ترانسفورماتورهای روغنی دارای یک منبع انبساط (کنسرواتور) بوده که روغن درون تانک در صورت انبساط وارد آن و در صورت کاهش سطح روغن از آن خارج میشود. بنابراین وظیفه اصلی کنسرواتورها جلوگیری از افزایش بیش از اندازه حجم روغن داخل تانک و ترکیدن آن است.
-
ترانسفورماتورهای خشک: ترانسفورماتورهای نوع خشک شامل دو نوع رزینی و آغشته با فشار خلأ است. معمولا از نوع خشک در مناطق با رطوبت بالا استفاده میشود. در یک ترانسفورماتور خشک رزینی از آنجا که سیمپیچهای داخلی با رزین اپوکسی پوشانده شده میشود، از نفوذ رطوبت به آنها جلوگیری میشود. توان نامی ترانسفورماتورهای نوع خشک بین ۱۲.۵ تا ۲۵ کیلوولتآمپر است. تلفات کم و بازدهی بالا، جلوگیری از ورود رطوبت هوا، توانایی کار در شرایط اضافه باری، کاهش احتمال آتشسوزی برخی از مهمترین مزایای این نوع از ترانسفورماتورها است .در ترانسفورماتورهای آغشته با فشار خلأ سیمپیچها در خلأ کامل وجود دارد. توان نامی این نوع از ترانسفورماتور بین ۵ کیلوولتآمپر تا ۳۰ مگاولتآمپر است. نگهداری آسان، کاهش نوسانات دما، مقاومت مکانیکی بالا، عایق در برابر نفوذ هوا و کاهش خطر آتش سوزی از جمله مزایای این نوع است.
-
ترانسفورماتورهای هرمتیک: در ترانسفورماتورهای هرمتیک از تماس روغن ترانس با اکسیژن و رطوبت موجود در هوا جلوگیری میشود. توان نامی این نوع ترانسفورماتور ۲۵ تا ۵۰۰۰ کیلوولتآمپر است.