پریز برق چیست؟
پریزهای برق (Power outlet) به عنوان پریز، پریز برق، دوشاخه و دوشاخه دیواری نیز شناخته می شوند به عنوان پلی بین تجهیزات الکتریکی و منبع برق عمل می کند و به تجهیزات الکتریکی اجازه می دهند به شبکه برق متصل شوند. شبکه برق جریان متناوب را به پریز می دهد.در خانه، محل کار و مکانهای عمومی دیگر مینوانید انواع پریز برق را مشاهده کنید. پریزهای برق در نرخ ولتاژ و آمپر، شکل، اندازه و نوع اتصال متفاوت هستند. در پریزهای برق دو نوع اصلی وجود دارد: خانگی و صنعتی.
پریز یا پریز برق که اغلب پریز دیواری نامیده می شود، پریزی است که یک وسیله الکتریکی را به منبع برق متصل می کند. در ساختمان ها معمولاً پریزهای برق در دیوار نصب می شوند، البته می توان آنها را در کف نیز نصب کرد. گاهی اوقات، آنها در سقف برای تامین انرژی وسایلی مانند درب بازکن یا تابلوهای نئونی در ویترین مغازه ها یافت می شوند. کشورهای مختلف اغلب انواع و ولتاژهای خروجی متفاوتی دارند. آداپتورها برای تبدیل بین انواع مختلف در دسترس هستند.
انواع پریزها
- انواع پریزها بر اساس نوع فاز
یکی از پرکاربرد ترین دسته بندی ها بر اساس نوع فاز پریز ها می باشد. این دسته بندی شامل دو نوع تک فاز و سه فاز بوده که برخی دارای اتصال به زمین و برخی دیگر بدون اتصال هستند. - انواع پریز بر اساس روش نصب
در این دسته بندی پریز ها به دو گروه روکار و توکار تقسیم می شوند. از مهمترین تفاوت های این دو دسته بندی می توان از وجود اتصال به زمین، درجه حفاظت در برابر رطوبت و نفوذ آب و تعداد فازها نام برد. - انواع پریز برق بر اساس نوع کاربرد
- پریز برق یو پی اس : این نوع پریز ها دستگاهایی که به آن ها وصل می شوند را به منبع ذخیره برق ارتباط می دهند و هنگامی که برق قطع می شود، این دستگاه ها همچنان روشن خواهند ماند.
- پریز برق ارت دار : این نوع پریز ها که مجهز به یک سیم ارت دار هستند، برای تخلیه بار الکتریکی به زمین متصل می شوند. این سیم با انتقال الکتریسیته ساکنی که در مدار ، تخلیه شده مانع از برق گرفتگی افراد می شود.
- پریز چند کاربردی : در گذشته پریز ها فقط دارای یک ورودی برای دوشاخه ها بودند، اما پریز های جدید با انواع ورودی ها دسترسی شما را به مرکز اطلاعات و تلفن و اینترنت آسان می کنند.
پریزها از لحاظ مدل به 14 دسته تقسیمبندی شده که با حروف A تا N نامگذاری میشوند و مدلهای C و F در ایران جزو رایجترین مدلها به حساب میآیند. معمولا برای منازل، واحدهای اداری و تجاری، مدارس و… از این مدل پریز برق استفاده میشود
پریز معمولی
پریزهای معمولی عموماً در منازل مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند. پریز معمولی در چهار نوع دارای محافظ کودک و بدون محافظ، با ارت و بدون ارت در بازار موجود است. پس در صورتی که احساس میکنید پریز میتواند برای کودک شما خطر آفرین باشد، بهتر است از مدلهای محافظ دار استفاده نمایید.
پریز دوقلو
در شرایطی که تمایلی به استفاده از یک چند راهی نیست، به جای پریز معمولی استفاده از پریز برق دوقلو بهترین گزینه است. در واقع این مدل پریز به گونهای طراحی شده است که بتوان با قرار دادن آن بر روی هر جعبه کلید همزمان از دو پریز استفاده کرد. پریز دوقلو در دو نوع ارت دار و بدون ارت تولید میشود.
تفاوت پریز روکار و توکار
- پریزهای توکار داخل دیوار نصب می شوند و پریزهای روکار روی آن
- قیمت پریز توکار از روکار گران تر است.
- تنوع پریزهای توکار از پریزهای روکار بیشتر است.
- پریزهای روکار بعد از مرحله ی ساخت و ساز ساختمان نصب می شوند اما پریزهای توکار را باید در حین انجام پروسه ی ساخت نصب نمود و هم زمان با مرحله ی نازک کاری ساختمان، سیم کشی و نصب پریزهای توکار نیز صورت می گیرد.
- پریزها و کلیدهای روکار مقاومت خیلی خوبی در برابر رطوبت و آب دارند. به همین دلیل است که در محیط هایی مثل دستشویی و حمام می توان از آنها استفاده کرد. چرا که امنیت آن جا را می توانند حفظ کنند. حتی اگر آب به درون آن ها نفوذ کند. به طور کلی پریزهای روکار در دو نوع بارانی و معمولی ساخته می شوند. نوع بارانی آن بهترین گزینه برای استفاده در محیط های خارجی یا سرویس های بهداشتی است چرا که می توانند در مقابل رطوبت مقاومت کنند.
پریز هوشمند چیست؟
پریز هوشمند در ظاهر مانند پریز های معمولی ست اما از نظر عملکرد، تفاوت های عمده ای میان این دو وجود دارد. برای نصب این پریزها نیازی نیست که سیم پیچی ساختمان را تغییر دهید یا پریزهای قدیمی را از جای خود درآورید؛ کافیست دو شاخه ی پریز هوشمند را وارد پریز قدیمی کنید. به راحتی روی پریزهای فعلی نصب میشود و قابلیت جابجایی دارد. این پریز به طور مستقیم به مودم متصل شده و نیازی به دستگاه مرکزی و یا سرور ندارد و قابلیت نشان دادن مصرف برق را دارد. پس از آن می توانید هر وسیله برقی که به پریز است را از یک اتاق دیگر یا حتی بیرون از خانه و کیلومترها دورتر، از طریق اپلیکیشنی که همراه آنست و در گوشی هوشمند خود نصب می کنید، کنترل نمایید. البته اگر اقلام هوشمند بیشتری در خانه دارید، تاچ پنل هوشمند نصب شده روی دیوار هم امکان کنترل پریز هوشمند را می دهد.
این گجت هوشمند قابلیت برنامه ریزی زمانی و تعریف سناریو را دارند و با استفاده از نرم افزار موبایل میتوان از راه دور و از طریق اینترنت هر وسیله برقی را روشن و خاموش کرد . با استفاده از دستیار های صوتی می توان فرمان صوتی را اجرا کرد .