play_arrow درباره کپسول آتش نشانی
(نمایش توضیحات) (بستن توضیحات)کپسول آتش نشانی
کپسول آتش نشانی یک وسیله حفاظتی فعال دستی است که معمولاً با یک ماده شیمیایی خشک یا مرطوب پر می شود و برای خاموش کردن یا کنترل آتش سوزی های کوچک اغلب در مواقع اضطراری استفاده می شود. این کپسول ها برای استفاده آتش های غیرقابل کنترل، مانند آتش سوزی که به سقف رسیده است، کاربر را به خطر می اندازد (یعنی بدون راه فرار، دود، خطر انفجار و غیره) در نظر گرفته نشده است.
به طور معمول، یک کپسول آتش نشانی از یک مخزن فشار استوانه ای دستی تشکیل شده است که حاوی ماده ای است که می تواند برای خاموش کردن آتش تخلیه شود. کپسول های آتش نشانی تولید شده با مخازن تحت فشار غیر استوانه ای نیز وجود دارند اما کمتر رایج هستند.
اجزا اصلی کپسول آتش نشانی
اولین کپسول آتش نشانی که سابقه ای از آن وجود دارد در سال 1723 توسط آمبروز گادفری، شیمیدان مشهور آن زمان، در انگلستان به ثبت رسید. این شامل یک کاسه مایع اطفاء حریق حاوی یک محفظه اسپند باروت بود. این با سیستمی از فیوزها که مشتعل شده و باروت را منفجر میکند و محلول را پراکنده میکند متصل میشود
دو نوع اصلی از کپسول های آتش نشانی وجود دارد:
- فشار ذخیره شده
- کارتریج
در واحدهای فشار ذخیره شده، ماده دفع کننده در همان محفظه ای که خود عامل آتش نشانی است ذخیره می شود.
بسته به عامل مورد استفاده، پیشران های مختلفی استفاده می شود. در خاموش کننده های شیمیایی خشک، معمولاً از نیتروژن استفاده می شود. خاموش کننده های آب و کف معمولاً از هوا استفاده می کنند. کپسول های آتش نشانی با فشار ذخیره شده رایج ترین نوع هستند. خاموش کننده های کارتریجی حاوی گاز خروجی در یک کارتریج جداگانه هستند که قبل از تخلیه سوراخ می شود و پیشرانه را در معرض عامل خاموش کننده قرار می دهد. این نوع از خاموش کننده ها کاربرد کمتری دارند و عمدتاً در مناطقی مانند تأسیسات صنعتی استفاده می شوند.
مزیت آن ها شارژ سریع و ساده است که به اپراتور اجازه می دهد خاموش کننده را تخلیه کند، آن را شارژ کند و در مدت زمان معقولی به آتش بازگردد. برخلاف انواع فشار ذخیره شده، این خاموش کننده ها از دی اکسید کربن فشرده به جای نیتروژن استفاده می کنند، اگرچه کارتریج های نیتروژن در مدل های با دمای پایین (60- رتبه بندی) استفاده می شود. خاموش کننده های کارتریجی در انواع پودر شیمیایی خشک و پودر خشک در ایالات متحده و انواع آب، مرطوب کننده، فوم، مواد شیمیایی خشک (کلاس های ABC و B.C.) و پودر خشک (کلاس D) در بقیه جهان موجود هستند.
کپسول آتش نشانی چرخدار و تابلو داخل پارکینگ
کپسول های آتش نشانی به دو دسته دستی و چرخدار نیز تقسیم بندی می شوند. خاموش کننده های دستی از 0.5 تا 14 کیلوگرم (1.1 تا 30.9 پوند) وزن دارند و از این رو به راحتی با دست قابل حمل هستند. واحدهای سوار بر چرغ معمولاً بیش از 23 کیلوگرم (51 پوند) وزن دارند. این مدل های چرخ دار بیشتر در سایت های ساخت و ساز، باند فرودگاه ها، فرودگاه های هلیکوپتر و همچنین اسکله ها یافت می شوند.
پنج نوع کپسول آتش نشانی:
راهنمای استفاده از کلاس مناسب
انتخاب انواع کپسول آتش نشانی برای کلاس مربوطه آتش می تواند به معنای واقعی کلمه تفاوت بین مرگ و زندگی باشد. بنابراین دراین قسمت یک راهنمای مفید در مورد نحوه انتخاب نوع و کلاس مناسب کپسول آتش نشانی، از جمله کدهای رنگ، کلاس های آتش نشانی و موارد استفاده وجود دارد.
برای مقابله با هر آتش سوزی نمی توان از خاموش کننده واحدی استفاده کرد و از آنجایی که هر نوع کپسول آتش نشانی دارای دسته های مختلفی از آتش است که بر روی آن ها مؤثر است، انتخاب می تواند یک میدان مین باشد.
اولین گام این است که بررسی کنید چه موادی در منطقه ای وجود دارد که باید از آتش محافظت شود. این مواد را می توان به شش کلاس آتش که شامل مواد مختلف است تقسیم کرد:
- آتش سوزی کلاس A ناشی از مواد جامد مبتنی بر کربن قابل احتراق مانند کاغذ، چوب یا منسوجات
- آتش کلاس B ناشی از مایعات قابل اشتعال مانند پارافین، بنزین، گازوئیل یا روغن (اما نه روغن پخت و پز)
- آتش سوزی کلاس C ناشی از گازهای قابل اشتعال، مانند بوتان، پروپان یا متان
- آتش سوزی کلاس D ناشی از سوزاندن فلزات، مانند آلومینیوم، لیتیوم یا منیزیم
- آتش سوزی ناشی از تجهیزات الکتریکی (که با علامت جرقه الکتریکی نشان داده می شود و نه حرف E)
- آتش کلاس F یا K ناشی از چربی ها و روغن های پخت و پز.
در انگلستان، کپسول های آتش نشانی قابل حمل باید با استاندارد BS EN3 مطابقت داشته باشند که مشخص می کند بدنه آن ها قرمز رنگ است و یک نوار رنگی کوچک نشان دهنده نوع کپسول آتش نشانی است - قرمز برای آب، سفید و قرمز برای مه آب، رنگ کرم برای فوم، آبی برای پودر خشک، خاموش کننده های کد زرد برای مواد شیمیایی مرطوب، سبز برای عامل تمیز و سیاه برای خاموش کننده CO2 استفاده می شود.
پنج کپسول آتش نشانی مختلف وجود دارد که عبارتند از:
- کپسول های آتش نشانی آب، مه آب یا اسپری آب
- کپسول های فوم آتش نشانی
- پودر خشک - کپسول های آتش نشانی استاندارد یا تخصصی
- کپسول های آتش نشانی دی اکسید کربن (CO2).
- کپسول های آتش نشانی مرطوب شیمیایی
- نمودار انواع کپسول آتش نشانی
همانطور که از نمودار بالا می بینید، 5 رنگ کپسول آتش نشانی وجود دارد: قرمز، کرم، آبی، سیاه و زرد.
کپسول آتش نشانی آب (برچسب قرمز)
خاموش کننده های آب فقط برای آتش سوزی کلاس A استفاده می شوند. بنابراین، خاموش کننده های کد قرمز را می توان برای مقابله با آتش سوزی ناشی از مشتعل شدن کاغذ، چوب، نی، زغال سنگ، لاستیک، پلاستیک جامد و اثاثیه نرم استفاده کرد. کپسول های آتش نشانی آب با پاشیدن آب از نازل اسپری کار می کنند که به پوشش سطح بزرگتر کمک می کند. آنها سادهترین، رایجترین و کمهزینهترین نوع خاموشکنندهها هستند برخی از آنها یک افزودنی برای موثرتر کردن آب و کاهش اندازه و وزن مورد نیاز خاموش کننده دارند که کمی گران تر هستند.
خاموش کننده های آب ساده ترین و کم خطرترین هستند، زیرا فقط حاوی آب هستند. آتش را با خیساندن با آب سرد می کنند و گرما را از اجسام در حال سوختن جذب می کند که باعث خاموش شدن شعله میگردد.
کپسول های آتشنشانی آب اغلب در فروشگاه ها، دفاتر، اماکن خرده فروشی، مدارس، هتل ها، انبارها و اماکن خانگی یافت می شوند. آنها ممکن است نازل های اسپری یا جت داشته باشند و معمولاً قادر به خاموش کردن کامل آتش هستند. یکی ازمعایب این نوع خاموش کننده ها این است که آن ها را نمی توان برای سوزاندن چربی یا روغن (کلاس F یا K)، سوزاندن فلزات (کلاس D)، سوزاندن مایعات (کلاس B) یا آتش سوزی لوازم الکتریکی استفاده کرد.
خاموش کننده های مه آب
جدیدترین نوع خاموش کننده ها هستند. این دستگاههای بسیار قدرتمند، اما کوچکتر، غبار بسیار ظریفی از ذرات آب غیرمعدنی «خشک» میکروسکوپی را تراوش میکنند که برای استفاده در آتش سوزی های کلاس A ،B ،C و F ایمن و مؤثر هستند و باعث می شود که تامین بیش از یک نوع خاموش کننده در بیشتر محل ها غیر ضروری باشد. برخی از خاموش کننده های مه آب برای استفاده در آتش سوزی های الکتریکی در تجهیزات تا 1000 ولت مانند رایانه ها و چاپگرها نیز مناسب هستند.
آنها با خنک کردن آتش و کاهش عرضه اکسیژن کار می کنند. این دستگاهها احتمالاً جایگزین خاموشکنندههای شیمیایی مرطوب برای خاموش کردن آتشسوزی سرخکنهای چربی میشوند و هیچ گونه پسماند یا آسیب جانبی باقی نمیگذارند. مانند خاموش کننده های آب، قابل بازیافت هستند و هیچ گونه مواد شیمیایی ندارند. با این حال، آنها را نمی توان در آتش های کلاس D (فلزات) استفاده کرد.
خاموشکنندههای مهآب گرانتر از خاموشکنندههای آب هستند.
کپسول های آتش نشانی اسپری آب
کپسول های آتش نشانی اسپری آب که در سه و شش لیتر موجود است برای آتش سوزی هایی که شامل مواد جامد آلی مانند چوب، پارچه، کاغذ، پلاستیک یا زغال سنگ هستند، مناسب هستند. استفاده برای سوزاندن چربی یا روغن و یا در وسایل برقی یک ممنوعیت بزرگ است.
خاموش کننده های فوم (برچسب کرم)
فوم آتش را در جامدات و مایعات (کلاس A و B) خاموش می کند، اما در چربی های سوزان یا روغن های پخت و پز (کلاس F) نه، بنابراین از کپسول های آتش نشانی فوم برای مایعات سوزاننده مانند بنزین، رنگ یا تورپینتاین استفاده می شود. در برخی از آتش سوزی های الکتریکی می توان از خاموش کننده فوم نیز استفاده کرد. با این حال، آنها باقیمانده ای باقی می گذارند که باید تمیز شود. قیمت این نوع کپسول ها از خاموش کننده های آب بیشتر است.
خاموش کننده های پودر خشک (برچسب آبی)
کپسول آتش نشانی پودری برای مبارزه با مواد جامد، مایعات و گازهای در حال سوختن (آتش سوزی کلاس A، B و C) استفاده می شود. خاموش کننده های پودری تخصصی برای مقابله با آتش سوزی نوع D شامل فلزات قابل احتراق مانند لیتیوم، منیزیم یا آلومینیوم طراحی شده اند.
آنها با پودر کار می کنند و پوسته ای تشکیل می دهند که آتش را خفه می کند و از گسترش آن جلوگیری می کند.
معایب خاموش کننده های پودری این است که پودر به مواد خیس نفوذ نمی کند و اثر خنک کنندگی موثری روی آتش ندارد که می تواند منجر به شعله ور شدن مجدد آتش شود. این پودر در صورت استنشاق خطرناک است، بنابراین باید در مکان هایی با تهویه مناسب استفاده شود و برای ادارات و اماکن خانگی مناسب نیست. پودر به اثاثیه نرم، ماشین آلات و غیره آسیب می رساند و پس از استفاده نیاز به تمیز کردن زیادی دارد. آنها را نمی توان در آتش های (کلاس F) استفاده کرد.
آنها به طور کلی ارزان و قدرتمند هستند و در اندازه های 1، 2، 4، 6 و 9 کیلوگرمی ساخته میشوند.
خاموش کننده CO2 (برچسب سیاه)
این هاموش کننده ها فقط حاوی گاز دی اکسید کربن تحت فشار هستند و بنابراین هیچ باقیمانده ای باقی نمی گذارند. خاموش کننده های دی اکسید کربن (CO2) در آتش سوزی مایعات سوزان (کلاس B) و آتش سوزی های الکتریکی مانند تجهیزات کامپیوتری بزرگ استفاده می شود، بنابراین در دفاتر کاربردی هستند. CO2 با خفه کردن آتش عمل می کند و باعث آسیب به وسایل الکتریکی و اتصال کوتاه سیستم نمی شود. با این حال، خاموشکنندههای CO2 در هنگام تخلیه بسیار سرد میشوند.
خاموش کننده های شیمیایی مرطوب (برچسب زرد)
خاموش کننده های شیمیایی مرطوب تنها خاموش کننده هایی هستند که جدا از مه آب مناسب برای آتش سوزی روغن کلاس F (چربی ها و روغن های پخت و پز) هستند. آن ها همچنین می توانند در آتش های کلاس A و برخی از دیگر در آتش های کلاس B استفاده شوند.خاموش کننده های شیمیایی مرطوب از محلول تحت فشار نمک های قلیایی در آب تشکیل شده اند که در صورت کار کردن، غبار ریز ایجاد می کند و شعله ها را خنک می کند و از پاشیدن آن جلوگیری می کند.
کپسول های متداول بازار
- کپسول های آتش نشانی پودر و گاز
-
کپسول پودر و گاز سایز 50 کیلو گرمی
-
کپسول پودر و گاز سایز 25 کیلو گرمی
-
کپسول پودر و گاز سایز 12 کیلو گرمی
کپسول پودر و گاز سایز 6 کیلو گرمی
کپسول پودر و گاز سایز 4 کیلو گرمی
کپسول پودر و گاز سایز 3 کیلو گرمی
کپسول پودر و گاز سایز 2 کیلو گرمی
کپسول پودر و گاز سایز 1 کیلو گرمی
-
- کپسول های آتش نشانی آب و گاز
- کپسول های آتش نشانی Co2
- سیلندر اکسیژن 5 ، 10 و 20 لیتری