مخزنFRP
مخازن اف آر پی Fiberglass-Reinforced Plastic FRP یا پلاستیک تقویت شده با فایبرگلاس هستند.
FRP یا پلاستیک تقویتشده با فایبرگلاس، یک ماده کامپوزیتی است که از الیاف شیشه و رزین اپوکسی ساخته شده است. این ماده استحکام بالای شیشه را با بی اثر بودن شیمیایی و افزایش دوام پلاستیک ترکیب می کند. در نتیجه یک ماده بادوام به وجود می آید که برای استفاده در بسیاری از کاربردها از جمله ذخیره سازی آب، نگهداری زباله، ذخیره سازی مواد خطرناک و موارد دیگر مناسب است.
مخازن FRP مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی در محیط های مختلف از جمله محیط های دارای کلرید و سایر مواد مضر نیز ایجاد می کنند. این نوع مخازن بیش از 30 سال است که در صنایع شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند و هنوز هم مخزن انتخابی برای بسیاری از کاربردها هستند.
با توجه به ماهیت مقاومت در برابر خوردگی این پلاستیک ها، مخزن میتواند به طور کامل از کامپوزیت ساخته شود یا میتوان از یک لایه ی داخلی دوم استفاده کرد. به دلیل تماس لایه داخلی با مواد خورنده از روکش های پلی اتیلن برای مقاوم سازی این بخش استفاده می شود. با توجه به اینکه این مخازن در محیط های روباز با شرایط آب و هوایی و فشار مختلف نصب می شوند، لازم است مقاومت بالایی در این زمینه داشته باشند. به همین دلیل در طراحی و ساخت لایه بیرونی مخزن از کامپوزیت استفاده میکنند.
فیبرهای پلیمری و الیاف های به کار رفته در لایه بیرونی به رزین لایه بیرون متصل می شوند. با توجه به نوع و کاربرد در مخزن FRP از کامپوزیت های مختلفی استفاده می شود. این کامپوزیت ها به شدت بر مقاومت لایه بیرونی مخزن تاثیرگذار هستند.
لایه پلی اتیلن در مقابل تمام عوامل خورنده اعم از اسیدها و آب مقاوم بوده و کاملا از مواد بهداشتی تولید می شود. جداره بیرونی مخزن frp از الیاف شیشه یا الیاف نانوکربن همراه با رزین اپوکسی یا پلی استر تولید می شود و الیاف توسط رزین به دور مخزن frp تنیده می شود.
کاربرد اصلی مخازن FRP
مخازن FRP می توانند کابرد های مختلفی داشته باشند و نوع مواد به کار رفته در ساخت آن ها می تواند آن ها را برای مصارف خاص نسبت به انواع دیگر مخازن مناسب تر کند. مخازن FRP به دلیل توانایی خود در مقاومت در برابر محیط های خشن و مواد شیمیایی خورنده معروف هستند. از مخازن FRP می توان برای ذخیره نفت و سایر سوخت ها، آب و فاضلاب، مواد شیمیایی، محصولات غذایی و سایر مواد استفاده کرد.
-
مخازنFRP در تولید سختی گیر رزینی
یکی از متداولترین روش برای حذف سختی آب، استفاده سختیگیرهای رزینی میباشد. دستگاه های سختی گیر مورد استفاده در تصفیه آب می تواند از مخازن با جنس FRP باشد، به طوری که در داخل آن، ذرات رزین را قرار میدهند و داخل سطوح آن با اپوکسی پوشش داده شده است تا از خوردگی آن جلوگیری و باعث افزایش عمر دستگاه گردد.
-
مخازن FRP در تولید فیلتر شنی
از مخزن FRP به منظور تولید فیلتر شنی FRP در پیش تصفیه آب رودخانه ها، چاه ها جهت تهیه آب شرب، بهداشتی و صنعتی، تصفیه آب استخر برای جلوگیری از کدر شدن آب و زلال سازی آن و تصفیه نهایی فاضلاب های صنعتی و انسانی استفاده می شود.
-
مخازن FRP در فیلتر کربنی
اساس کار در فیلترهای کربنی جذب می باشد. کربن به دلیل سطح فعال بالا بسیار در سیستم های جذبی استفاده می شوند. کربن به دلیل سطح فعال بالا بسیار در سیستم های جذبی استفاده می شوند. فیلتر های کربنی برای حذف طعم، بو، رنگ، مواد آلی و کلر آزاد موجود در آب مورد استفاده قرار میگیرد. کربن فعال در مخزن های FRP به صورت بستری تهیه می شود و آب با سرعت خطی مناسب (بسته به کیفیت آب عبوری از فیلتر کربنی) از روی این بستر عبور می کند. پس از گذشت زمان سطح کربن از ذرات ناخالصی پر می شود که در این مرحله احیای کربن باید صورت گیرد که می تواند با Backwash انجام شود.
- تجهیزات تصفیه آب و تامین آب آتش نشانی
- سیستم های آبزی پروری و پرورش ماهی
- تجهیزات نگهداری آّب تغذیه بویلر
- دیونایزر
مزایای مخازن اف آر پی نسبت به مخازن فولادی
- عدم زنگ زدگی، خوردگی و رسوب
- عدم نشت آب
- وزن سبک تر نسب به مخازن فلزی
- عایق در برابر حرارت
- مقاومت بسیار بالا جداره داخلی و عدم ایجاد پوسیدگی و سوراخ شدن به دلیل تماس طولانی مدت با مواد اسیدی و خورنده
- مقاومت بسیار بالای جداره های بیرونی در برابر فشار آب، ضربه و نوسانات دمایی
مخازن FRP نسبت به مخازن فولاد کربنی در برابر ضربه مقاوم تر هستند. این به این دلیل است که فایبرگلاس مورد استفاده در FRP نسبت استحکام به وزن بالاتری نسبت به سایر مواد از جمله فلزات و پلاستیک دارد، بنابراین میتوان آن را نازکتر کرد در حالی که همچنان به اندازه کافی قوی است تا بتواند بار هر محصولی را که در آن ذخیره میکنید تحمل کند.
- تعمیر آسان و عدم نیاز به جوشکاری
- طول عمر بالا و قیمت مناسب
هزینه حمل مخازن فولادی یا فلزی نیز گران است و وزن این فلزات به این معنی است که حمل و نقل آنها باید با دقت انجام شود. مخازن FRP سبک هستند و به راحتی می توان آنها را جابجا کرد که باعث می شود مخازن تقویت شده با فایبر گلاس مقرون به صرفه تر تولید شوند.
- مخزن FRP رسانای جریان الکتریکی نیست و استفاده از آن در محیطهای آبی احتمال برق گرفتگی را از بین میبرد.
- مخزن FRP زنگ نمیزند. بنابراین نیاز به رنگ آمیزی مجدد مخزن وجود ندارد.
- امکان نصب شیر دستی و اتوماتیک
- امکان ساخت در هر شکل و اندازه در محلمخازن FRP را می توان در محل برای هر شکل و اندازه مورد نیاز کاربر ساخت. این یک مزیت بزرگ نسبت به مخازن فولادی یا فلزی است که باید به طور خاص از تولید کنندگان سفارش داده شوند. به دلیل استحکام و مقاومت در برابر خوردگی نیز، مخازن FRP را می توان نازک تر از بسیاری از مخازن فلزی/فولادی ساخت که باعث صرفه جویی در زمان تولید و همچنین هزینه مواد می شود. این به ویژه زمانی مفید است که کاربر به ظرفیت ذخیره سازی بزرگتری در فضای کوچکتر نیاز دارد. مخازن FRP نسبت به مخازن فولاد کربنی (به طور متوسط) در برابر ضربه مقاوم تر هستند، که آنها را برای نصبی که ممکن است خطر تصادف یا آسیب ناشی از تغییرات فشار داخلی را افزایش دهد، ایده آل می کند.
ساختار و جنس بدنه مخزن اف آر پی به صورتی است که تحمل فشار بالایی دارد و دارای مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی مختلف می باشد. معمولا مخزن FRP دارای تحمل فشار بین 8 تا 11 بار می باشد.
عوامل موثر در قیمت مخازن FRP
- سایز مخازن FRP
مخازن FRP در سایز ها و ابعاد مختلف برای انواع مصارف خانگی، نیمه صنعتی و صنعتی تولید می شوند. کوچک ترین سایز مخزن FRP موجود 613 یا 13*6 بوده و بزرگ ترین سایز مخزن FRP موجود 7089 می باشد. هرچه سایز مخزن بزرگتر باشد قیمت آن نیز بالاتر خواهد بود.
- نوع مخازن (ته باز یا ته بسته بودن)
مخازن ته باز مخازنی هستند که در قسمت پایین مخزن دریچه بازشو وجود دارد که میتوان به راحتی محتویات مخزن را تخلیه کرد. قیمت این نوع مخازن بیشتر از مخازن ته بسته می باشد.
شیرمخزن FRP
شیر مخازن FRP در دونوع اتوماتیک و دستی هستند .این شیرها برای فیلترهای شنی و کربنی و مخازن سختی گیر مورد استفاده قرار می گیرند.
مخازن اف آر پی دارای یک دهانه هستند که در بالای آن قرار گرفته است و ورود و خروج سیال از طریق آن انجام می گیرد. برای کنترل جریان رفت و برگشت جریان درون مخزن از شیر کنترل استفاده می شود. شیر کنترل دارای دو، سه و یا تعداد بیشتری مسیر ورود و خرج است که با حرکت اهرم آن و یا با فرمان سیستم کنترل، تعدادی از آن ها باز یا بسته می شوند.
عوامل زیادی در تحمل فشار مخزن اف آر پی تاثیر گذار هستند. یکی از مهم ترین این عوامل استفاده از مواد اولیه با سطح کیفی بالا و رعایت تمام اصول لازم در هنگام تولید می باشد. به صورت کلی هر چقدر کیفیت مخزن FRP بالاتر باشد می تواند فشار بالاتری را تحمل کند.
ضخامت مخازن FRP با توجه به دمای سیالی که قرار است درون آن ذخیره شود، فشار کاری مخزن، فشار تست مخازن FRP محاسبه می گردد.