کاربرد فناوری نانو در بهینه سازی روانکارهای صنعت خودرو


در این مقاله با کاربرد فناوری نانو در روانکارها به خصوص روانکارهای مورد استفاده در صنعت خودرو آشنا خواهید شد. ابتدا مقدمه ای در مورد روانکارهای رایج ارائه شده و در ادامه به صورت اجمالی به مزایای استفاده از فناوری نوین نانو در این حوزه اشاره می­شود.

نانو تکنولوژی یا آرایش اتم‌ها در مقیاس نانومتری، همان کنار هم قرار گرفتن صدها اتم در ابعاد چند نانومتر است که نتیجه آن رسیدن به خصوصیات جدید و ممتاز می­باشد. این تکنولوژی در زمینه‌های مختلف علم وارد شده و در صنایع مختلف نیز، محصولاتی بر این پایه ایجاد شده است.

 در این میان، افزودنی‌های روغن موتور و سوخت نیز تحت تاثیر نانوتکنولوژی قرار گرفته و محصولات مربوطه وارد بازار شده است. نانوافزودنی‌های روغن اثر مستقیمی بر صرفه‌جویی سوخت و بازدهی موتور دارند. به طور کلی، خواص این افزودنی­ها شامل کاهش ضریب اصطکاک، کاهش میزان ساییدگی در اجزاء موتور، ترمیم سطوح درگیر و بهبود خواص سطحی، افزایش بازده موتور در اثر افزایش فشار درسیلندر، کاهش هزینه تعمیرات و نگهداری، کاهش صدای موتور و گازهای آلاینده، جلوگیری از اکسیداسیون روغن، تمیز کردن سیستم سوخت‌رسانی و افزایش قدرت خروجی موتور و غیره می­باشد.

روان کننده های جامد معمولی، ترکیبات لایه ای مانند گرافیت، سولفید مولیبدیوم (MoS) و سولفید تنگستن (WS) هستند که لغزش لایه های آن­ها روی یکدیگر موجب کاهش اصطکاک می­شود. اما لبه لایه ها به تدریج تجزیه شده و در نتیجه باعث چسبیدن آن­ها به سطح فلز می­شود. اندازه نسبتاً بزرگ این پولک های لایه ای، مانع از ورود آنها به حفره های سطح فلز شده و لذا این مواد روی سطح فلز انباشته شده و به سطح می چسبند و کارایی روان کنندگی خود را از دست می­دهند. این کار در نهایت موجب فشرده شدن قطعه های فلزی به یکدیگر و فرسودگی آن­ها می­شود. بنابراین لازم است تا از روان کننده های جامد کوچک­تر و محکم تری استفاده شود.

روانکارهای مایع نمی توانند تمامی ویژگی های مورد نیاز یعنی کاهش اصطکاک ، فشارپذیری بالا ، ایجاد مقاومت به خوردگی ، خنک کاری و ضد فرسایش بودن در موتور یا ماشین را داشته باشند. این موضوع تولید کنندگان را مجبور کرده تا برای اصلاح خواص از دیرباز افزودنی هایی به آنها بیافزایند. از سوی دیگر، نانوفناوری در زمینه های مختلف افق های جدیدی را پیش روی پژوهشگران باز کرده است. از این منظر، نانوافزودنی ها چنان خواص نوید بخشی نشان داده اند که منجر به تجاری شدن آن­ها شده است.

پر مصرف‌ترین و معروف‌ترین روغن های روانکار، روغن‌های موتور هستند که علاوه بر کاهش اصطکاک بین قطعات و جلوگیری از سائیدگی قطعات موتور، وظایف دیگری چون خنک کردن موتور، گرفتن ضربه ، انتقال ذرات ریز فلزات و گرد و خاک از داخل موتور به فیلتر روغن و جلوگیری از رسوب دوده در رینگ‌ها ، سوپاپ‌ها و غیره و تمیز نگاه داشتن قطعات موتور را نیز به عهده دارند .

 

امروزه انواع افزودنی ها با عملکردهای مختلف برای حصول به روانکار با خصوصیات مطلوب برای هر کاربرد خاص به روغن پایه فزوده می­شود. این افزودنی‌ها می‌توانند هر یک از وظایف بهبود روانکاری، خواص ضد خوردگی و ضد اکسیداسیون، گرانروی، پاک کنندگی و غیره را در ترکیب  به عهده داشته باشند.

در حال حاضر کلیه روانکارها با پایه معدنی و یا با پایه سنتزی، برای داشتن کارآیی مناسب و مطلوب، نیازمند مواد شیمیایی دیگر یا در واقع افزودنی‌هایی هستند که بتواند خواص مورد‌نظر را در آن­ها ایجاد نماید. این مواد شیمیایی سنتزی، ضمن این که خواص جدیدی به روانکار می‌دهند می‌توانند برخی ویژگی‌های موجود در روانکار را تقویت و از بروز برخی پدیده‌های نامطلوب در سیستم روانکاری جلوگیری نمایند.

 

شرکت کالاک مفتخر است با کادری مجرب از محققان فناوری نانو در مرکز رشد دانشگاه فردوسی، با دانش فنی و سابقه اجرای پروژه های بهینه سازی خواص روانکارها با نانو افزودنی ها تا رسیدن به خواص ایده آل در تمامی طرح های تحقیق و توسعه و بهینه سازی فرآیندهای تولید  همراه شما باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و اطلاع در خصوص نحوه همکاری با ما با شماره 09153004419 در تماس باشید.

 

 

.



 

سنجش رضایتمندی