فیلتر هوای خودرو چیست؟
بدون فيلتر هوا مقادير بسيار زيادی از ذرات آلاينده، قادرند اجزای مهم موتور مانند: سوپاپ ها، ياتاقان ها، رينگ ها ی پيستون و بدنه داخلی سيلندر را شديدا دچار سايش و فرسايش نمايند. ذرات متفاوت با اشکال و اندازه های متفاوت مثل ماسه، گرد وغبار، دوده، گرده، رطوبت و... درهوای ورودی به موتور وجود دارد که در صورت عدم جلوگيری از ورود آن ها به موتور باعث بروز صدمات جدی به موتور می گردند، فيلتر های هوا از ورود اين ذرات به داخل موتور جلوگيری کرده و باعث احتراق مناسب و حفاظت ازموتورمی گردد.
انواع فیلترهای هوا
- کاغذی: این نوع فیلتر هوا، برای استفاده در خودرو ها شخصی و… استفاده میشود . و معمولا یک لبه پلاستیکی دارند که درون آن کاغذی به شکل تا خورده تعبیه شده است و این نوع فیلتر قیمت پایینی دارد و به آسانی نصب میشود .
- روغنی: این نوع از فیلتر های هوا، در خودرو های قدیمی استفاده میشود و در حال حاضر استفاده نمی شود و طراحی فیلتر های مذکور به گونه ای است که جریان هوای آلوده را به محیطی آغشته به روغن هدایت میکند تا آلودگی ها رسوب کرده و جدا شوند
- اسفنجی: فیلتر هوا اسفنجی از پلیمر های روغنی ساخته شده و در محیط هایی با میزان آلودگی بالا برای ماشین های سنگین و یا در ماشین الات مربوط به کارخانه ها استفاده میشود
- پنبه ای: قابلیت شست و شو و استفاده مجدد را دارند.
کاغذی (سلولزی)
عمومی ترین و پرکاربردترین نوع فیلتر هوای استفاده شده در خودروها می باشد. از یک فریم پلاستیکی به عنوان بدنه و از یک کاغذ پلیسه دار آکاردئونی برای جذب ناخالصی های هوا تشکیل شده است. توانایی جذب 80 تا 90 درصدی ذرات خارجی را دارد و نسبت به مابقی فیلتر ها بسیار ارزان تر می باشد. اما عمر کوتاهی دارد و باید مرتبا تعویض شود.
اسفنجی
از یک فریم فلزی و یک بستر چند لایه پلی اورتان روغنی برای جذب مواد اضافی تشکیل شده است. فیلتر هوای اسفنجی از فیلتر هوای سلولزی گران تر می باشند. بیشرین کاربرد فیلترهای اسفنجی برای خودروهای مسابقهای است. در خودرو های سواری معمولی فیلتر های هوای سلولزی بهتر عمل می کنند.
کتانی
از 6 لایه پارچه مخصوص روغنی برای جذب مواد ناخواسته تشکیل شده است. از ویژگیهای این فیلتر جذب موثرتر مواد و همچنین قابل شستشو بودن آن است. قیمت آن از دو نوع سلولزی و اسفنجی گران تر است. عمر این فیلترها به طور قابل توجهی از سلولزی و اسفنجی بیشتر است. سیستم های داخلی اتومبیل با بهره گیری از این فیلتر عملکرد بهتری دارند، استهلاک خودرو کاهش می یابد و هزینه های تعمیر و نگهداری اتومبیل به شکل قابل توجهی کم می شود.
مشتریان به هنگام خرید دقت کنید که فیلتر هوا (فیلتر مکش هوا) را با فیلتر هوای کابین خودرو اشتباه نگیرید.
کاربرد فیلتر هوا چیست؟
تمیز نگه داشتن فضای موتور خودرو از مواد مزاحمی چون حشرات، گرد وغبار و خرده آشغال های دیگر می باشد. فیلتر هوا تمیز و مناسب سبب صرفه جویی در مصرف سوخت تا %20 می شود که به معنی صرفه جویی در هزینه ها می باشد.
چه موقع فیلتر هوا را تعویض کنیم؟
برای فهمیدن این موضوع در وهله اول باید به کتابچه راهنمای خودروی خود مراجعه نمایید. بسته به نوع خودروی شما و شرایطی که در آن رانندگی می کنید این زمان معمولا می تواند پس از 15000 تا 45000 کیلومتر باشد. مثلا اگر در جاده خاکی زیاد رانندگی می کنید فیاتر هوا باید سریع تر تعویض شود. اگر از خودروی خود زیاد استفاده نمی کنید فیلتر هوا می بایست حداقل هر 3 سال تعویض شود.