پروانه جزء اصلی پمپ سانتریفیوژ محسوب می شود. پروانه از چندین پره خمیده تشکیل شده است که معمولا بین دو دیسک قرار میگیرند (پروانه محصور شده). برای مایعاتی با ذرات جامد ریز، پروانه باز یا نیمه باز (با پشتیبانی از یک دیسک) ترجیح داده می شود. مایعات از طریق محور وارد پروانه می شوند (چشم) و در امتداد محیط بین پره ها خارج می شود. پروانه در جهت مخالف چشم، از طریق میل لنگ به موتور متصل میشود و با سرعت بالا (معمولا 500-5000 دور در دقیقه) میگردد. حرکت چرخشی پروانه باعث تندتر شدن خروچ مایع از میان پره های پروانه به داخل پمپ می گردد.
انواع مدل های پروانه عبارتند از: محصور، نیمه محصور و باز
جهت افزایش فشار نیز میتوان از راهکار هایی نظیر تغییر سرعت پروانه یا افزایش ابعاد و تعداد پروانه ها استفاده کرد. این پمپ ها به لحاظ مصرف برق دارای دو مدل پمپ سانتریفیوژ تکفاز و سه فاز هستند.
انواع پمپ های سانتریفیوژ:
پمپ سانتریفیوژ شعاعی:
در این پمپ فشار ایجاد شده به سیال تنها از طریق نیروی سانتریفیوژ تامین میشود و معمولا سیال از طریق توپی، وارد محفظه پروانه میشود و بصورت شعاعی به بیرون از پمپ جریان میابد. به این صورت که جریان سیال به موازات وارد پمپ میشود و به صورت عمود عمود بر محور از مسیر خروجی با فشار بالاتری خارج می شود.
پمپ سانتریفیوژ محوری:
به این نوع پمپ ها، پمپهای ملخی نیز نامیده میشوند. نحوه ی عملکرد و انتقال مایع در این مدل پمپ به این صورت است که سیال به صورت موازی از دهانه ورودی وارد محفظه می شود و با همان جهت یعنی به صورت موازی به سمت مسیر خروجی هدایت می گردد و در نهایت از قسمت خروجی به بیرون پرتاب می شود. از پمپ سانتریفیوژ محوری در فشار و دبی متوسط به منظور انتقال و جابه جایی سیالات مورد استفاده قرار میگیرد.
پمپ نیمه سانتریفیوژ (مختلط) :
در این پمپها جریان ایجاد شده بیشتر از طریق نیروی سانتریفیوژ بوده و مقداری از آن هم از طریق نیروی ایجاد شده توسط تیغهها ایجاد میشود و تخلیه نیز به صورت شعاعی و محوری صورت میگیرد. در این مدل پمپ آب سیال و مایع پمپ شونده به صورت عمودی وارد محفظه شده و به صورت مایع به سمت مسیر خروجی هدایت می گردد. پمپ نیمه سانتریفیوژ توانایی آبدهی و کارکرد بالاتری نسبت به مدل های شعاعی دارا می باشد.
دو طراحی اساسی برای پوشش پمپ وجود دارد: پوسته حلزونی و پخش کننده
موارد استفاده:
سیستم کنترل جامدات نفتی
کنترل جامدات
سیستم های شست و شو
سیستم های تهویه هوا
افزایش فشار در خطوط انتقال آب
پمپاژ آب از چاه های عمیق
سیستم های حفاظت آتش نشانی
گردش آب داغ در مدار های بسته