play_arrow درباره کوپلینگ
(نمایش توضیحات) (بستن توضیحات)کوپلینگ چیست؟
کوپلینگ یک المان مکانیکی است که دو شفت را به یکدیگر متصل کرده و نیرو، گشتاور و سرعت را از محور محرک به محور متحرک منتقل می کند.
تولید دستگاهی که تنها یک شفت داشته باشد دشوار است و به همین دلیل از کوپلینگ برای اتصال شفتها و انتقال قدرت استفاده میشود چراکه بدون استفاده از کوپلینگ، هزینههای زیادی باید صرف دقت طراحی و تولید شود. همچنین در صورت خرابی دستگاه، کل شفت باید تعویض شود که همین امر نیز، تعمیر و نگهداری آنها را دشوار میسازد.
به منظور برقراری انتقال قدرت از ماشین محرك به متحرك توسط كوپلینگ ها، می بایست هر دو شفت متحرك و محرك با تلرانس قابل قبولی در يك راستا قرار گیرند. لذا قبل از اتصال دو شفت توسط كوپلینگ می بایست همراستایی آن ها مورد بررسی قرار گیرد. زمانی كه به هر دلیلی، كوپلینگ محرك و متحرك در یك راستا قرار نگرفته باشند، اصطلاحا ناهمراستایی یا نا هم محوری رخ داده است. مشکلاتی که درعمل برای برقراری ارتباط بین دو محور به وجود می آید باعث شده تا انواع مختلفی از کوپلینگ ها برای حل این مشکلات، طراحی و ساخته شوند.
در تصویر زیر، حالت های مختلف این ناهمراستایی را مشاهده می کنید.
ناهمراستایی شعاعی: ناهمراستایی شعاعی یا (Raidial misalignment)، به این معناست که محورها در یک امتداد نباشند ویا در حین عملکرد با توجه با شرایط کار، محورها در جهت شعاعشان نسبت به یکدیگر فاصله بگیرند. تقریبا می توان گفت بزرگترین مشکلی که می تواند کوپلینگ ها را دچار اشکال کند همین انحراف شعاعیست.چون تعداد کمی از کوپلینگ ها می توانند بر این مشکل غلبه کنند.
ناهمراستایی زاویه ای: اگر محور کوپلینگ ها نسبت به یکدیگر دارای زاویه باشد و یا در حین کار این ناهمراستایی به وجود آید، کوپلینگ ناهمراستایی زاویه ای یا (Angular misalignment) دارد و هرچقدر این ناهراستایی بیشتر باشد، اتلاف انرژی انتقالی بین دو کوپلینگ افزایش خواهد یافت.
ناهمراستایی محوری: در ناهمراسایی محوری یا (Axial misalignment)، محورها در یک امتداد هستند ولی در جهت محوری دارای فاصله می باشند، این مشکل در اکثر کوپلینگ ها به علت تغییرات دمایی محور و درنتیجه انقباض و انبساط طولی آن به وجود می آید. که اکثر کوپلینگ ها توانایی تحمل و خنثی سازی این مشکل را دارند.
وظایف کوپلینگ ها:
- انتقال قدرت از یک محور(محور محرک) به محور دیگر (محور متحرک)
- جذب خطاهای ناشی از همراستا نبودن محورها
- جذب ارتعاشات
- عدم انتقال حرارت
- محافظت در برابر ضربه
- عدم تغیرجهت
- محافظت در برابرعکس العمل و اضافه بار